Miért ne?!

Miért ne?!

Pákászok nyomdokain

Tanösvény a Tisza-tó közepén

2018. május 11. - Bence53

kepatmeretezes_hu_0.jpgAz alapos túrázó jól felkészül annak a vidéknek az útvonalaiból, látnivalóiból, ahová éppen tart. Hadd mondjam el (vagy inkább írjam le), hogy a Tisza-tó és környéke ilyen tekintetben szemlátomást felszálló ágban van: nagyon kezd minden elemében a turizmusra apellálni, és egy percre sem volt az az érzésünk - mint az országban oly sok helyen, hogy magunknak kell fölfedezni az attrakciókat. Sőt, szinte ezüsttálcán kínálták magukat. A most bemutatásra kerülő Tiszavirág-tanösvény reklámanyaga is lépten-nyomon szembejött velünk, mi pedig nem tértünk ki a lehetőség elől. A berekben való túrázás után azért körülnéztünk Tiszafüred városában is.

Kétnapos tavaszi szüneti vakációnk első napját Kiskörén kezdtük, erről az előző bejegyzésemben olvashattok. Szerencsére olyan jól sáfárkodtunk az idővel, hogy a délutánra különösebb zsúfoltságérzet nélkül be tudtunk iktatni egy újabb kirándulást. Szóval elfoglaltuk a poroszlói szállásunkat, majd az ebéd elfogyasztása után ismét autóba pattantunk. Célunk a Füreddel gyakorlatilag egybenőtt Tiszaörvény települése volt.

kepatmeretezes_hu_11.JPG

kepatmeretezes_hu_12.JPG

 

Közvetlenül a Tisza-tó mellett parkoltunk le, majd a gáton elindultunk a Szabics-kikötő felé. Az elnevezés nem árulkodik eléggé arról, mennyire sokrétű funkciót lát el ez a helyszín. Természetesen hajók és csónakok otthonául szolgál elsősorban, ezért kikötő. Egyébként mi is emiatt jöttünk ide, ugyanis a kalandos Tiszavirág-tanösvény - ami tényleg minden évszakban megtekintésre érdemes - innen érhető el vízi úton. Emellett számos más tematikájú hajótúra állomása is a Szabics-kikötő. De azok sem csalódnak, akik horgászni vagy kempingezni térnek be ide.

kepatmeretezes_hu_21.JPG

kepatmeretezes_hu_22.JPG

kepatmeretezes_hu_23.JPG

 

No igen, így május közepén (főleg, hogy a nyár a vártnál hamarabb beköszöntött) könnyen tudok mosolyogni ezen a képen... ott a helyszínen nem találtuk ennyire viccesnek. Még a műanyag szárnyasok is ki kérték maguknak ezt az időjárást, élő társaikról nem is beszélve.

kepatmeretezes_hu_3.JPG

 

Ami azt illeti, kicsit csalódottak is voltunk, hogy az évszaknak megfelelő körülmények helyett hófoltokat és kopasz fákat látunk mindenfele, de a révkalauzunk megnyugtatott: most is érdemes lesz átnézni a tanösvényre. Hittünk neki, és nem csalódtunk.

kepatmeretezes_hu_41.JPG

kepatmeretezes_hu_42.JPG

kepatmeretezes_hu_43.JPG

 

Évivel megint hamar kiütközött az érdeklődésbeli különbségünk. Ő az élővíz-csatorna bűzére kapta fel a fejét, és máris a dolgozó baktériumok fölött filozofált. Később azért megnéztük közösen is az első állomását a tanösvénynek, ahol a gyékényszövésről és fonásról kaphattunk egy kis ízelítőt. Olyan fogalmakkal gazdagodhattunk, mint a kópic vagy a kupujka. Ezek mind gyékényből készült tárgyak, melyeket jellemzően cigány emberek készítettek a Közép-Tisza vidékén, nagyjából az 1960-as évekig.

kepatmeretezes_hu_51.JPG

kepatmeretezes_hu_52.JPG

 

Azért a csatorna nem csak a bűzéről maradt emlékezetes, nagyon fotogén is volt a maga nemében. 

kepatmeretezes_hu_61.JPG

kepatmeretezes_hu_62.JPG

 

A következő állomáson egy gyors halismereti társasjátékban vehettünk részt. Évi amúgy is éppen túl volt a horgászvizsgáján, gyorsan le is vezényeltem neki egy szintentartó tanfolyamot. Mi sem természetesebb, hogy sikeresen abszolválta.

kepatmeretezes_hu_71.JPG

kepatmeretezes_hu_72.JPG

 

Nem sokkal később szembe jött velünk egy kilátó (később aztán volt még belőle néhány). A térkép tanúsága szerint innen a Borzonat nevű belső tóra láthattunk rá. A látvány felemelő volt még akkor is, ha tudtuk: pár héttel később itt zöldellő nádast és békésen andalgó vízi madarakat találtunk volna.

kepatmeretezes_hu_81.JPG

kepatmeretezes_hu_82.JPG

 

Ezen a vidéken tényleg minden önmagára reflektál. Úgy ahogy vannak belső tavak a Tisza-tavon belül (tó a tóban, vicces, nem?!), úgy van egy tanösvény a tanösvényen belül. Ha visszagörgetsz a térképhez, akkor láthatod, hogy a Tiszavirágról indul észak-kelet fele egy másik, Örkényi Pákász névre hallgató tanösvény is. Az útvonal legnagyobb poénja egyértelműen itt leledzik. Elsőre nem is értettük, hogy a továbbhaladásunkat gátló mocsárnak hogyan jutunk át a túloldalára, aztán hamar észrevettük a csigára ráhelyezett köteleket, annak a túlsó végén pedig a csónakot.

kepatmeretezes_hu_91.JPG

kepatmeretezes_hu_92.JPG

 

 

kepatmeretezes_hu_93.JPG

 

Következhetett egy kis türelemjáték, mert már odaúton is lassan siklott a vízi jármű, visszafele - utasoktól terhelve - meg aztán pláne. Nem baj, legalább a menet közben lőtt fényképek nem mosódtak el. Az élmény egyébként fantasztikus, még rajtam is gyermeki lelkesedés lett úrrá.

kepatmeretezes_hu_101.JPG

kepatmeretezes_hu_102.JPG

 

Minden csak nézőpont kérdése. Ugyan biztosan sokat veszítettünk azzal, hogy nem a főszezonban érkeztünk, viszont úgy barangolhattunk a berekben, hogy gyakorlatilag egyetlen emberi lénnyel sem találkoztunk. Ez nagyban erősítette a pákász-életérzést. A másik előnye az időzítésünknek, hogy az olvadó hónak köszönhetően igazi mocsárkalandban részesültünk, ahol minden egyes lefektetett deszka aranyat ért. Mit nekünk Rám-szakadék?!

kepatmeretezes_hu_111.JPG

kepatmeretezes_hu_112.JPG

kepatmeretezes_hu_113.JPG

kepatmeretezes_hu_114.JPG

 

Néhol azért akadtak nehézségek, főleg kitalálni, hogy merre is folytatódik az út, mert sokszor nem volt egyértelmű. Rég járhatott erre emberfia, ezért nagyon a lábnyomokra se tudtunk támaszkodni. Szerencsére azért időközönként megerősített minket egy-egy információs tábla, hogy jó az irány.

kepatmeretezes_hu_121.JPG

 

Később aztán ráakadtunk a Tisza-tavi Matula bácsi tanyájára. Sajnos a rozsdás bográcsban csak esővíz gyűlt, és a ladikkal sem juthattunk volna messzire. A nádkunyhó viszont egyben volt, és egyébként érezhetően melegebb volt odabent pár fokkal, mint szabad levegőn. Azért szerettük volna hinni, hogy a szállásunkon is elkezdett dolgozni a gázkonvektor, de most már volt legalább egy B-tervünk is.

kepatmeretezes_hu_122.JPG

kepatmeretezes_hu_124.JPG

kepatmeretezes_hu_125.JPG

 

A patkó alakú útvonalból következik, hogy előttünk állt még egy átkelés a mocsáron. Így legalább Évi is kicsit révkalauzkodhatott. A túloldalon jókora hókupac várt arra, hogy az összegyűjtött sártól megszabadulhassunk.

kepatmeretezes_hu_131.JPG

kepatmeretezes_hu_132.JPG

 

Egyébként összességében elmondható, hogy a tanösvények jól ki vannak találva és megfelelő minőségű az infrastruktúra is, gondolok itt a kilátókra, állomásokra, hidakra stb. Persze, ha a kényelmes és a kalandos között választani lehet, akkor nem mindig egyértelmű, hogy melyikünk melyik mellett teszi le a voksát.

kepatmeretezes_hu_141.JPG

kepatmeretezes_hu_142.JPG

 

A göbei belsőtónál szinte a tansövény végére értünk. Itt újabb kilátóról csodálhattuk meg a panorámát, melyben ezúttal sem volt kifogásolni való. Legfeljebb a madarak hiánya. Indokolt hát a közhely: ide még vissza kell néznünk. Az utolsó képen a feliratot nem én szerkesztettem oda, ez is a kilátó része.

kepatmeretezes_hu_152.JPG

kepatmeretezes_hu_161.JPG

kepatmeretezes_hu_162.JPG

 

Végezetül még szemügyre vettük a tó partján felállított halászkunyhót, ahol a mesterséghez elengedhetetlen szerszámok voltak kiállítva, méghozzá elég jó minőségben. Fel is vetődött bennem a kérdés, hogy nem lopták még el ezeket, aztán rájöttem: a Tisza-tó közepéről, egy szigetről hogyazistenbe lehetne hazavinni?! Annak tudatában, hogy minden négyzetméterét megcsodáltuk a tanösvényeknek, elindultunk vissza a kikötőbe. A vízi taxi hívása nem telefonon történt, itt még a hagyományos módszerek működnek: ugrálva és két kézzel integetve lehet jelezni a túloldalra az utazási szándékot.

kepatmeretezes_hu_171.JPG

kepatmeretezes_hu_172.JPG

 

Korántsem volt arról szó, hogy véget ért volna a nap. Nem mentünk túl messzire, Tiszafüred központjában hagytuk a kocsit. A neve is árulkodik róla, hogy elsősorban a strandjairól elhíresült településről van szó, ezért még inkább  kíváncsiak voltuk arra, milyen arcát mutatja egy ilyen télbe hajló márciusi napon. A Pepsi-torony - azt gondolom - alapjaiban határozza meg a városképet. Hogy ez mennyire helyénvaló, arról már lehetne vitatkozni. Nem fogok. Viszont a Termál Kemping házfalra festett logójára szintén felhívnám a figyelmet, ami egy kis virtuális időutazásra nyújt lehetőséget.

kepatmeretezes_hu_181.JPG

kepatmeretezes_hu_182.JPG

 

Elsétáltunk a Tisza-tó partjára is, ahol egy nagyon impozáns, rendezett parkot találtunk, a csücskében egy kilátóval. Őszintén szólva nem másztunk fel rá, mivel ebből a műfajból aznap már a sokadik volt, és igazából elég fáradtak is voltunk már. Győzött a lustaság. De ti ne hagyjátok ki, ha arra jártok!

kepatmeretezes_hu_191.JPG

kepatmeretezes_hu_192.JPG

kepatmeretezes_hu_193.JPG

 

A parton továbbsétálva megtaláltuk a strandot. Valamikori emlékeimben ez egy olyan helyként maradt meg, ahol egy törölköző nem sok, annyit nem lehet lerakni a földre, olyan sokan voltak. Most jóval kietlenebb látkép fogadott minket, a víz pedig háborítatlan volt.

kepatmeretezes_hu_20.JPG

 

Hogy mi hiányzik még a blog szellemiségét tükröző településbemutatásból? Bizony a vasút. A helyi indóházat ezúttal sem hagyhattuk ki (nem Évin múlott), bár maga az épület nem különösebben emlékezetes, amolyan igazi szocreál stílusú. Az azért örvendetes, hogy a Karcag - Tiszafüred vasútvonal megépítésének századik évfordulójára megemlékeztek annak idején. Mindez 1996-ban történt.

kepatmeretezes_hu_211.JPG

kepatmeretezes_hu_212.JPG

kepatmeretezes_hu_213.JPG

 

Ottjártunkkor összetalálkozott a múlt és a jelen. Amíg én a Nyalóka becenévre hallgató, 1984-ben kiállított gőzössel pózoltam, addig befutott a Debrecenből Füzesabonyba tartó személyvonat is.

kepatmeretezes_hu_221.JPG

kepatmeretezes_hu_222.JPG

 

Nem szeretnék senkit további közlekedési képekkel untatni, ezért a szomszédos buszállomáson készült fotókat már nem osztom meg. Befejezésül - és az értünk aggódóknak - megnyugtatásul leírom, hogy a szállásunkat sikerült éppen annyira felfűteni, hogy már csak a bútorok és a parketta sugározták a hideget, de azért az éjszakát sikerült átvészelnünk. Kellett is a pihenés, hiszen másnap Poroszló felfedezése várt ránk. Részletek hamarosan!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://miertneturazas.blog.hu/api/trackback/id/tr7113824756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

indakecsketanya2 2018.05.15. 11:02:16

Köszönöm, hogy megosztod, számomra ismeretlen helyeken járok és kerül az utadba mindig valami érdekes. Péter
süti beállítások módosítása